سنگ نمای ساختمان یکی از مصالح بااستحکام و سنگین است که در ساخت و ساز به کار میرود. در واقع این سنگها نه تنها از ساختمان محافظت میکنند؛ بلکه جنبه زیبایی هم دارند و به دلیل ماندگاری و طول عمر زیادی که دارند، از سایر مصالحی که برای نما به کار میروند مقرون به صرفهتر هستند. انواع سنگ نما مدرن را میتوانید در رنگها و طرحهای مختلف ببینید که خرید این نوع سنگ به نوع کاربری سازه و معماری آن بستگی خواهد داشت. سنگهای نما ساختمان را در ابعاد و اندازههای مختلف برش میزنند تا بتوان از آنها برای موقعیتهای گوناگون استفاده کرد که این مورد یکی از بهترین ویژگیهای این سنگها محسوب میشود. در ادامه به معرفی انواع سنگ نمای ساختمان خواهیم پرداخت.
انواع سنگ نما مدرن
انواع سنگ نما را بر اساس روند شکل گیری و ساختار به سه دسته رسوبی، دگرگونی و آذرین تقسیم میکنند. اما نامگذاری تجاری سنگهایی که برای نما به کار می روند کمی متفاوت است. این نوع سنگ را بر اساس معدن آنها نامگذاری خواهند کرد. از دیگر ملاکهای طبقهبندی این سنگها میتوان به نحوه تراش، شکل ظاهری و سطح نهایی آنها اشاره کرد. انواع سنگ نما را بر اساس شرایط شکل گیری و جنس به صورت زیر دستهبندی میکنند:
سنگ نمای گرانیت
گرانیت یک سنگ آذرین درونی است که از مقاومت و دوام بالایی برای اجرای نما برخوردار میباشد. این سنگ با رنگها و طرحهای مختلف از معادن استخراج میشود. از آنجایی که هزینههای مربوط به استخراج سنگ گرانیت، صیقل و برش آن و … بالا هستند، قیمت این سنگ در مقایسه با قیمت انواع سنگ نمای ساختمان بالاتر است. به طور کلی هر چه دانههای این نوع سنگ یکنواختتر باشند، ارزش آن بالاتر خواهد رفت. سنگ گرانیت صیقل داده شده جدیدترین سنگ نمای ساختمان است. این سنگ باعث انعکاس نور میشود و زیبایی و ظرافت خاصی به نمای ساختمان خواهد بخشید.
از آنجایی که سنگ گرانیت دوام بالایی دارد، به راحتی میتوان از آن در محیطهای صنعتی استفاده کرد. رنگهای قرمز، صورتی و خاکستری این رنگ در بازار موجود هستند. انواع مختلفی سنگ گرانیت ساختمانی وجود دارد که از جمله آنها میتوان به گابرو، دیاباز و بازالت اشاره کرد. از ویژگیهای سنگ نمای گرانیت میتوان موارد زیر را نام برد:
- مقاوم در برابر ضربه
- مقاوم در برابر هوازدگی
- مقاومت بالا در برابر نفوذ آب
- ساختار کریستالی
- سخت و چگال
- تنوع رنگ
- جلاپذیری بالا
- پرداخت سطح به صورت صیقلی، چکشی، تیشهای و کلنگی
سنگ نمای کوارتزیت
سنگهای کوارتزیت جزو ماسه سنگهای سیلیسی دگرگون و سخت شده محسوب میشوند که از مقاومت و دوام بالایی برخوردار هستند. ظاهر آنها بلوری شکل و مانند گرانیت است؛ به همین دلیل اکثر افراد آن را با گرانیت اشتباه میگیرند. سنگهای کوارتزیت نسبت به گرانیتها سختتر هستند و ظاهری خشنتر و زبرتر دارند. بافت این سنگها لایه لایه است و در رنگهای خاکستری، سفید، خاکستری سبز، آبی خاکستری و اخرایی موجود میباشند. رنگ سفید سنگ نمای کوارتزیت از نظر ظاهری به سنگ مرمریت نیز شباهت دارد، اما مقاومت کوارتزیت بیشتر است. برخی از ویژگیهای سنگ نمای کوارتزیت عبارتند از:
- مقاوم در برابر گرما و سرما
- مقاوم در برابر نور خورشید
- مقاوم در برابر ساییدگی
- مقاوم در برابر هوازدگی
- مقاوم در برابر مواد اسیدی
- مقاوم در برابر لکه گیری و کثیف شدن
- سختی بسیار بالا
- دمای پایین سطح سنگ
- ظاهری خشن و زبر
- ساختار بلوری
- سنگ نمای کوارتزیت نسبت به گرانیت مقاومت بیشتری در برابر ترک دارد.
- قیمت این نوع سنگ نسبت به سایر سنگهای نما پایینتر است.
سنگ نمای تراورتن
سنگ نمای تراورتن یکی از سنگ آهکهای رسوبی و متبلور شده است. این سنگ زمانی به وجود میآید که آب دارای بیکربنات کلسیم موجود در چشمههای آب گرم تبخیر شود و رسوب بیکربنات کلسیم از آن به جا بماند. انواع سنگ نما تراورتن در رنگهای خاکستری، کرم، سفید و خرمایی تیره و روشن در بازار موجود است. امروزه انواع سنگ نمای داخل خانه و بیرون سازه را از جنس سنگ تراورتن تولید میکنند. نمای ساختمان سنگ تراورتن دارای ویژگیهای زیر میباشد:
- تنوع رنگ بالا
- ساختار لایه لایه
- بافت بلورین و متخلخل
در بعضی از کارخانهها بر روی ضایعات این نوع سنگ کار میکنند و آن را در ابعاد مختلف برش میزنند. این نوع سنگ با نام سنگ آنتیک شناخته میشود. سنگ نمای آنتیک یکی از انواع سنگ نما مدرن محسوب میشود که بیشتر برای دکوراتیو به کار میرود و برای بخشی از نما مانند دور پنجرهها مورد استفاده قرار میگیرد.
سنگ نمای ماسهای
ماسه سنگها جزو سنگهای رسوبی محسوب میشوند که از ته نشین شدن ماسه و اتصال مواد به یکدیگر به وجود میآیند. این سنگها از نظر نوع بافت به دو گروه خشن و نرم تقسیمبندی میشوند. سنگ نمای ماسهای را میتوانید در رنگهای خاکستری، سفید، نخودی، قرمز و قهوهای تهیه کنید. این سنگها دارای ویژگیهای زیر هستند:
- مقاوم در برابر یخ زدگی
- تنوع بافت
- مقاومت پایین در محیط اسیدی
- صیقل پذیری ضعیف و کم
- جذب آب بالا
- نیاز به ابزارهای غیر آهنی جهت نصب
- سطح نهایی تیشهای، کلنگی و چکشی
- این سنگها چسبندگی پایینی با ملات دارند؛ از این رو برای اجرای آنها به اسکوپ نیاز است.
سنگ نمای مرمر
یکی از انواع سنگ نمای ساختمان ویلایی، سنگ نمای مرمر است که جزو سنگهای دگرگونی آهکی میباشد. این سنگها در حین دگرگونی و تبلور مجدد تحت فشار و حرارت قرار میگیرند؛ به همین دلیل یک بافت بلورین پیدا میکنند. اکثر مرمرها دارای بافت در هم قفل شده هستند که در مقایسه با مرمریت، دگرگونی بالاتری دارند. این سنگها را میتوانید در رنگهای خاکستری، سفید، سیاه، قرمز، ارغوانی، سبز و زرد تهیه کنید. البته باید در نظر داشته باشید که سنگهای مرمر خالص، سفید و شفاف هستند. رگهها و رنگهای مرمر به دلیل ناخالصیهای سنگ آهک اولیه میباشند.
پیشنهاد میشود که برای سطوح خارجی از مرمر غیر صیقلی استفاده نمایید. انواع سنگ نمای مرمر با نام مرمر آهکی، مرمر سرپانتین، مرمر اونیکس و مرمر تراورتن به بازار عرضه شدهاند. ضخامت سنگ نمای مرمر باید ۴ سانتی متر باشد و برای اجرای آن از گیرههای جنس فولاد ضد زنگ استفاده شود. ویژگیهای سنگ نمای مرمر به شرح زیر هستند:
- کاربرد دکوراتیو
- زیبایی منحصر به فرد
- تنوع رنگ
- مقاومت پایین در برابر بارانهای اسیدی و آلودگی هوا
- مقاومت پایین در برابر رطوبت